
1.
Linkedin + AI = sant. Linkedin kommer stadig med nye oppdateringer hvor de tar i bruk AI for å gjøre jobben enklere (no pun intended). Ett av de seneste tilskuddene er for jobbsøkere - et verktøy kalt «Jobb match». Jobb match vil vise hvor godt du passer til en jobb (basert på skillsene i profilen din) når du ser på en utlyst stilling på Linkedin, og hvordan du kan forbedre sjansene dine for å bli innkalt til intervju. Du vil få hjelp til hva du skal skrive i søknaden og eventuelle relevante kurs du kan ta for å forbedre mulighetene dine. Sistnevnte høres kanskje ut som i litt siste liten, men kan jo hjelpe hvis det kommer liknende roller i fremtiden. Linkedin sier at Jobb match vil hjelpe deg å gå etter jobber hvor dine evner og erfaringer matcher det arbeidsgiverne ser etter.
Dersom du har Linkedin Premium kan du også få innsyn i hvordan du ligger an sammenlignet med andre søkere.
I tillegg til dette kommer Linkedin med AI-basert rekrutteringsagent som skal hjelpe mindre bedrifter med ansettelser. AI-agenten vil rett og slett hjelpe til med prosessen for å gjøre det så enkelt som mulig å navigere seg frem fra utlysning til ansettelse.

2.
TikTok ble fjernet fra USA på søndag på grunn av et føderalt forbud💔 Og er nå tilbake❤️ Tidenes PR-stund fra den nye presidenten?

3.
I den sammenheng - vil også flere poste igjen på Meta? De er jo (som vanlig) i litt hardt vær etter at de nylig uttalte at de skal kvitte seg med faktasjekking, og få mindre regler rundt hva folk kan si på appene. Mange tror dette er et forsøk på å sjarmere den påtroppende amerikanske presidenten siden han har vært tydelig kritisk til Meta tidligere. De nye mildere reglene åpner dessverre opp for mer hat på plattformene, men det kan også gjøre at kontoer som snakker om feks sex kan få slå seg litt mer løs. At faktasjekkerne forsvinner vil også gjøre det lettere å spre feilinformasjon (Trump bare «yaay»), og politisk innhold.
Mark Zuckerberg var på besøk hos sjarmtrollet Joe Rogan nylig og forklarte at faktasjekkerne ikke har klart å holde seg helt politisk nøytrale. Om dette er sant eller ikke er nok vanskelig å si noe om, men å fjerne faktasjekkerne helt og holdent er skummelt. Samtidig har Meta mye å tjene på å være på godsiden med Trump (blant annet tariff på kinesiske varer de bruker til AR- og VR utvikling, og EU reguleringer), og ikke minst slik at de unngår å bli bannet slik som TikTok.

4.
Som en slags erstatning for faktasjekkerne introduserer Meta «Community Notes» (blir rullet ut om noen måneder). Dette vil gjøre at du kan legge til et notat til innlegg du oppfatter som ukorrekt eller forvirrende. Notatet skal inneholde litt bakgrunnsinfo, kanskje et tips eller innsikt som folk kan synes er nyttig. Dersom notatet blir sett på som nyttig så kan det bli publisert på innlegget og da fungere som et faresignal for andre. Denne funksjonen eksisterer allerede på X, hvor det da finnes en gruppe godkjente personer som vurderer notatene og enten godkjenner eller forkaster dem. For å unngå partiske meninger om disse innleggene, må de godkjennes av noen med ulike politiske perspektiver (noe X per nå mangler).
Det virker som om Community Notes har fungert godt på X, hvor en lapp på et innlegg reduserer antall retweets med nesten halvparten. Det øker også sjansen for at innlegget blir slettet av den som la det ut med 80%. Når det er sagt kommer det til å ta lang tid for Meta å bygge opp et godt antall bidragsytere som skal sitte å lese og godkjenne/avvise alle disse lappene. Hvis vi sammenligner antallet med X vil Meta trenge 2,5 millioner personer til denne jobben😬
5.
Linkedin introduserer målgruppepenetrering (hvis det er lov å si). Dette er et nytt tall i rapporteringen i ads manager som beregner prosentandelen av målgruppen du har nådd med èn enkelt kampanje, delt på målgruppestørrelsen. Kjekt! OBS: Siden målgruppestørrelse er et estimat og rekkeviddemåling kan modelleres, bør denne beregningen betraktes som en tilnærming og bare brukes retningsmessig.

6.
Visste du at TikTok har en egen app for å poste og analysere innhold? Appen heter TikTok Studio, og har nylig også lansert posteplanlegging slik at du kan poste frem i tid. Det skal nevnes at det allerede er mulig å planlegge posting i TikTok og andre tredjeparts-systemer fra før, men det er veldig praktisk å ha alt samlet i én app. TikTok Studio har mange administrasjonsversktøy og gir et oversiktig bilde over alt innholdet ditt, inkludert analyse og overvåking av eventuell inntekt (for creators).

7.
Snap har gjennomført en ny studie hvor de ser nærmere på oppmerksomhet og data innad i appen, for å se hvordan AR formatene fungerer sammenlignet med andre formater. Studien er basert på 38 kampanjer med over 219 millioner visninger på tvers av ulike annonseformater.
Studien viser at bruk av AR (da i form av linse) i kampanjene fører til både høyere oppmerksomhet, som igjen gir målbare resultater som annonse- og merkevarebevissthet, og merkevareassosiasjoner. De fant at tiden brukt med AR fører til mer bevisste tankeprosesser, noe som igjen fører til høyere "klikk til kjøp forhold" sammenlignet med annonser som ikke er mulig å samhandle med. Klikk til kjøp forholdet for linse var faktisk 6,4x høyere enn ved eksponering til Commercial-formatet (tvungen 6 sek). Snapchat anbefaler å gjøre linsen så delbar som mulig for best effekt.

8.
TikTok legger til flere AI-funksjoner for brukerne, som feks «Gruppebilde» hvor du kan legge til bilder av deg selv og venner i en ulike bilde-templates (på nyttårsaften, inni en julekule og flere sånne artige situasjoner da vettu). Om du ikke allerede har utforsket AI effektene på TikTok anbefales det absolutt. Her kan du få det mye morro med venner og familie ved å feks bruke «AI pregnancy» eller «AI six pack». TikTok kommer også med det de kaller «AI self» hvor du kan lage en avatar av deg selv i hvilken som helst omgivelse, enten basert på eksisterende templates eller på tekst-prompts for å skape akkurat det du vil.
9.
Det nye sosiale mediet «Bluesky» vokser stadig. I oktober hadde de 13 millioner brukere, og nå ligger de på 25 M. Twitter-lookaliken (ikke til forveksling med sin onde tvilling X eller IG-baby Threads) lanserte nylig sin egen versjon av emner som trender for å gjøre det enklere for brukerne å ta del i de nyeste spennende diskusjonene.
Noen brukere foretrekker Bluesky over Threads fordi sistnevnte har restriksjoner på politisk innhold - men ref nyhet nr 3 oppi her så vil kanskje dette endre seg? Bluesky skiller seg også ut fra andre sosiale medier ved å faktisk sette pris på eksterne linker! Dette blir jo slått hardt ned på av algoritmene til Meta fordi de bare vil beholde deg på egen plattform.
Om Bluesky klarer å klatre på topp blant konkurranse er vanskelig å si - spesielt siden de ikke ønsker å bruke annonser (og dermed går glipp av den pengesekken)💰

10.
Adam Mosseri postet en video like før jul hvor han fristet med kommende AI elementer for Instagram. Brukere vil få muligheten til å endre videoene sine in-stream ved å endre bakgrunn, antrekk etc. Peace.

11.
Facebook vil gjøre det enklere for creators og bedrifter å tjene penger på affiliate linker i organiske innlegg ved å gjøre dem mer synlige. Tidligere har linker kun blitt vist som en URL i selve teksten, men nå vil de altså ligge mer synlige på bunnen av innlegget (ikke ulikt slik lenker vises i annonser). Dette gjør naturligvis at lenkene får mer oppmerksomhet, og kan være en god mulighet både for creators og bedrifter.
Oppdateringen rulles ut til alle sider og profesjonelle profiler globalt. For å få synlig lenke på videoer trykk på "tjen penger" i publiseringsløpet og velg "legg til produktlink". På innlegg med bilde eller tekst gå til innstillinger for innlegget i publiseringsløpet trykk på "tjen penger" og "legg til produktlink".
12.
Flere oppdateringer i Linkedin ads manager.
- De har oppdatert en seksjon i menyen som nå er kalt måling. Her får du bedre innsikt i performance, med oversikt over hvilke annonser og kampanjer som har prestert best i utvalgt periode.
- Rapport om bedriftsengasjement har blitt erstattet med en ren bedriftsoversikt hvor du får mer innsikt i hvordan andre bedrifter samhandler med din bedrift på Linkedin, slik at du mer effektivt kan målrette mot målgruppen din. Her inkluderes både organiske og betalte tall, og du kan også lagre rapporten som publikum for fremtidige kampanjer. Denne seksjonen finner du under "planlegging" i hovedmenyen og den kan vise data opptil 90 dager tilbake i tid.
- En oppdatert datadreven attribusjonsrapport, som gir innsikt i hva som er de viktigste kontaktpunktene i kundereisen slik at du bedre kan forstå hvilke kampanjer, annonser og taktikker som har størst påvirkning og fører til leads.
- Kvalifisert leadsoptimalisering gjør det mulig å segmentere mot leads som møter spesifikke kriterier for bedriften. Dette krever at du kobler til CRM via CAPI og på denne måten mater systemet med eksempler på kvalifiserte leads slik at optimaliseringsverktøyene kan finne liknende personer.

13.
Og ikke nok med det - Linkedin tester nå nye måter å vise video i feeden på, hvor et større videopanel vil bli vist mellom vanlige innlegg. Det nye videoformatet er høyere og kommer mer tydelig frem, og har avrundede hjørner for å skille seg ekstra mye ut i feeden. Dette vil bli aller mest synlig på mobil. Hvis du klikker på en slik video blir du tatt til Linkedins TikTok-aktige videofeed (som hadde 36% økning i bruk i 2024).

14.
Før jul kunne du i SOME-nytt lese om Pinterest sin spådom for trender det kommende året, og nå har de også kommet med en rapport de kaller «Pinterest paletten» - en oversikt over årets fargetrender. Kos deg med det hele her 🍒🧈🪻🌿
Spoiler alert: Kirsebær-rød (undertegnede veldig fornøyd som sitter her med kirsebærfargede negler), smørgul, indigo aura (typ lavendel), dill-grønn og alpin-havre (aka beige).
15.
Forrige uke gikk Glenn Engebretsen (salgs- og effektsjef i TV 2) ut i Kampanje og mente at sosiale medier ikke er så effektivt som vi skal ha det til i følge effektstudiet «Profit Ability 2». Men slik vi leser dette effektstudiet så viser det egentlig at spend på sosiale medier er tilnærmet riktig vektet sammenlignet med profitten det gir.
I følge studien fører sosiale medier til 11% av den mediedrevne profitten til bedriftene og det brukes ca. 13% av totalbudsjettet på sosiale medier. I Norge brukes det rundt 11% i følge Mediebyråforeningen. I sitt motsvar til TV 2 skriver også Inge Hofstad Kjellen fra Dentsu at deres eget studie fra Norge viser at salgseffekten til sosiale medier gir ca. 10 prosent.
Dermed er spend og profittmargin (11% altså) ganske på merket til hva det burde være. Herunder kan vi også diskutere effekten til de ulike sosiale mediene. Som Kjellen og Steffen Rabben fra Snapchat skriver så skapes det mest effekt og høyest ROI på plattformene som er video-first, og selv om effekten er forskjellig fra annonsør til annonsør er video den viktigste driveren for effekt.
Har du spørsmål om hva som er riktig for din merkevare er det bare å ta kontakt med oss! 😊

16.
Først og fremst... HJELP! Finn én feil (eller fem).
Den nye og høyere griden på IG er her. Instagram i form av Mosseri sier de har fått veldig variert mottakelse, og beklager at de ikke har varslet denne endringen bedre. Han uttaler at de har startet med en høy grid fordi det meste av bilder og videoer som blir lastet opp på Instagram om dagen er vertikale, og fordi rektangel-formatet viser innholdet bedre. Men han vet også at mange legger mye tid i å tilpasse griden sin, og at den nye layouten ødelegger for mange. For å hjelpe med dette er det mulig å tilpasse thumbnail (fjoff). Highlights skal også bli flyttet til griden, og det skal bli mulig å kontrollere grid-layout mye mer.
Vi ønsker nye insta velkommen. Hilsen Snod.
Av: Trine Slagnes
Kilder: Mashable, The Verge, Social media today, Meta, Snapchat, Later, TikTok, Google, kampanje.no